Hvor blev de af?

Af Lise Grosmann
Personligt er jeg i høj grad post, men I er endnu flere i dette forum, der er pre eller på vej til og også en del, der er midt i processen. For sådan er det, ingen af os slipper for overgangen fra fertile til ikke-længere-fertile. Naturen har indrettet det sådan, lige som naturen satte os i pubertet. Vi kvinder har meget til fælles, vores hormoners kommen og gåen er en af de vigtigste for hele vores livsformåen og -kvalitet.

Des mere chokerende føler jeg, at det var, at min gamle branche, ugeblade og magasiner, ikke – som overhovedet ikke – var til stede ved mødet med professor Andrea R. Genazzani, formentlig verdens førende inden for netop dette område, som påvirker en tredjedel af kvinders liv. De kvinder, som de foregiver at være medieveninder med.

Image Image

Hvilken arrogance at mene, at det ikke er et stofområde, man bør behandle. Se, jeg har jo luret hvorfor. Med et par undtagelser (som heller ikke var der) er man generelt bange for alt, der lugter af, at man har en målgruppe, der er bare to dage ældre end de millenials, alle jagter lige nu. Man har godt nok lidt svært ved at definere alderen på denne gruppe, men den ligger omkring 30 år. Dejlig alder, men jeg kender da et par stykker, der stadig har købe- og livslyst selv om de skriver deres alder med både 4-, 5-, 6-, 7- og 8-tal. Hvis nogen følger Lotte Freddie (80+) på Instagram, så har de set, at hun var aktiv under hele modeugen. Passion ruster ikke fordi huden rynker, men Lotte har faktisk heller ikke mange rynker. Men fra millenial til fasen før overgangsalderen er der såmænd ikke så lang tid. Processen begynder nemlig år før vi bliver klare over, hvorfor der pludselig sker forandring med den før så sikre søvn, med energien, humøret og måske sexlysten. Og så en dag bliver de ustabile og slutter helt, menstruationerne. Men det gør effekten af den forandrede hormonstatus ikke.

Den påvirker alt fra hud til hjerne, knogler til slimhinder. Alle steder indeni og udenpå os. Både før og efter begyndelsen på og slutningen af vores fertile alder. Sådan omkring de 40 år vil de fleste begynde at mærke symptomer på det, de ikke kan sætte forklaring på og selve overgansalderen rammer mellem 45 og 52 år. Jeg vil ikke skrive mere nu, for jeg sidder og venter på nogle studier, som professor Genazzani netop har offentliggjort, så jeg kan blive klogere.

Men dagen handlede jo også om Femarelle, og der står en masse HER, hvor jeg linker jer til spørgsmål og svar. Bemærk, at selv om vi taler fermenteret soja, så er der ingen østrogeneffekt og bivirkninger på f.eks. brystvævet. Femarelle er udviklet af læger, men det er ikke hormon. Det er et kosttilskud, der tages før, under og efter overgangsalderen og indeholder de vitaminer og mineraler, som kvinder har særligt brug for i hver fase. Jeg vender jeg tilbage til hormonsnakken – og Femarelle – senere, for her har vi ingen fordomme, vi favner alle kvindekønnets livsfaser og -facetter og tager mændene med i vores forum, hvis de har lyst. Og de, mændene, de oplever jo ikke denne rutchetur. De får som bekendt heller ikke rynker, det er ‘karakter’ (;